61314060 - Kid With Jet Pack Pretend To Be Superhero. Child Playing In Summer Outdoors. Success, Leader And Winner Concept

All time high: tijd voor een dip?

Afgelopen maand vlogen de aandelenkoersen in de VS naar nooit eerder vertoonde hoogtepunten. In China en Japan zagen we een vergelijkbaar beeld. Daar was geen sprake van ‘all time high’ maar de koersen stegen wel naar niveaus die we al een tijdje en in geval van Japan al heel erg lang, niet meer hebben gezien.

Koershistorie Amerikaanse S&P 500-index

S&P500 index grafiek december 2017

 

 

 

Koershistorie Japanse Nikkei-index

Nikkei index grafiek december 2017

In tegenstelling tot wat veel mensen voelen, denken en schrijven, zijn koerstoppen op zichzelf genomen niet iets om je druk over te maken. Niet in positieve en zeker niet in negatieve zin. Veel beleggers ontwikkelen toch een soort van ‘hoogtevrees’: de koersen zijn zo snel gestegen dat dit wel in tranen moet eindigen. Ja toch? Nee, waarschijnlijk niet. Als de ervaring ons al iets leert, is dat op de kortere en middellangere termijn bekeken eerder het tegenovergestelde waar is.

Nu door naar de volgende fase
De beurskoersen zijn de afgelopen jaren vooral aangedreven door de daling van de rente. Het lijkt er echter op dat aandelenmarkten nu een andere fase zijn ingegaan. Een fase waarin beleggers meer gaan geloven in een aanhoudende en steeds snellere verbetering van de winstvooruitzichten. Alleen op de Europese aandelenmarkten was de stemming minder uitbundig. Het economisch herstel van de eurozone mag dan wel in volle gang zijn, de stijging van de euro was in de beleving van velen duidelijk een negatieve factor. Maar is de euro wel zo krachtig? Laten we de recente kracht van de euro eens in een langjarig perspectief plaatsen.

La petite mort
De koersstijgingen op de aandelenmarkten worden al jaren niet vertrouwd. Heel veel mensen zagen en zien vooral beren op de weg. Dit is mogelijk het gevolg van het trauma van 2008. Langzaam maar zeker neemt dit wantrouwen af: beleggers en beursexperts verzetten zich duidelijk steeds minder tegen de gedachte dat we daadwerkelijk voor een langere periode in een stijgende trend zitten. Een trend die grote kans heeft nog wel even te duren. Beleggers zijn zo langzamerhand aangekomen op het punt waarop ze niets meer lijken te beseffen (la petite mort) behalve dan dat ze toch de boot niet willen missen.

“Alle ellende ligt achter ons”. Dit besef is een klassiek gegeven en een noodzakelijke fase in iedere beurscyclus. Duidelijk is (zie daarvoor ook onze vorige maandberichten) dat dit wel zorgt voor een toename van de risico’s op de financiële markten. Het aantrekkelijke is echter dat juist in de laatste fase(n) van een beurscyclus de koersen vaak in zeer korte tijd met aanzienlijke, en op dit moment nog onvoorstelbare, percentages kunnen oplopen.

De resultaten van de ff beleggen modelportefeuilles t/m november
Veel hebben de internationale koersstijgingen dit jaar niet opgeleverd in onze modelportefeuilles. Koersstijgingen in het buitenland zijn grotendeels tenietgedaan door valutaverliezen.

Rendement ff beleggen modelportefeuilles   vanaf begin 2017 november ontvangen dividend*
zeer defensief 1,00% -0,32% 1,73%
defensief 1,87% -0,38% 1,83%
neutraal 2,86% -0,50% 2,03%
offensief 4,15% -0,63% 2,19%
* vanaf 1 januari 2017 tot heden

 

Soms zit het mee, soms zit het tegen
In onze modelportefeuilles beleggen we wereldwijd. In de VS, het Verenigd Koninkrijk, Japan, China, de rest van Azië, Afrika, Zuid-Amerika, Oost-Europa en natuurlijk in de eurozone. Het gevolg is dat we niet alleen te maken hebben met de verhouding van de euro ten opzichte van de dollar, maar ook met de verhouding ten opzichte van alle andere valuta. Zo nu en dan neutraliseert de beweging van de ene valuta de andere. Soms versterken ze elkaar juist. Op andere momenten glijdt de euro min of meer synchroon ten opzichte van de rest weg. Er valt op voorhand geen touw aan vast te knopen. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Wat echter zeker is, is dat beleggen in buitenlandse valuta je een soort van brandverzekering geeft tegen onverantwoordelijk monetair beleid in je thuismarkt (onverwacht hoge geldontwaarding/inflatie).

Is de euro wel zo krachtig?
In vergelijking met de afgelopen twee jaar is de euro duidelijk aangesterkt. Wanneer we langer terugkijken zien we grote verschillen tussen hoog en laag. Per saldo is de euro op dit moment niet buitengewoon krachtig of zwak, eerder ‘gemiddeld’.

dollar langere termijn grafiek december 2017

De kans is natuurlijk het grootst dat de dollar/euro-verhouding de komende jaren weer van het gemiddelde af zal bewegen. Verder omhoog (aansterkende euro) of juist naar beneden (dollar wordt sterker)? Dat weet niemand. Veel mensen denken en zeggen dat wel structureel goed te kunnen voorspellen. De praktijk leert echter dat dit niet het geval is. Het beste is dan ook om je beleggingsbeslissingen niet af te laten hangen van wat deze ‘experts’ zeggen. Zie hen meer als entertainers, niet meer maar ook niet minder dan dat.

Wat is op dit moment verstandig?
Het is wel verstandig om niet meer risico te nemen dan je wenst en nodig hebt om je doelen te halen. Dat geeft rust en misschien nog wel belangrijker: het geeft veel tijd om je met andere leuke dingen bezig te houden! Om succesvol te zijn op de beurs is het echt niet nodig om iedere dag, week of maand uren met je portefeuille bezig te zijn en te luisteren naar beursanalisten, bankmedewerkers, vermogensbeheerders en andere goeroes. Integendeel. Te veel aandacht voor je portefeuille nodigt uit tot aanpassingen die meestal niet in je voordeel uitpakken (want te veel vanuit emotie gestuurd en op korte termijn gericht). We helpen je graag op het rechte pad te blijven en vinden het leuk iets van je te horen.

Mail je vragen of opmerkingen naar: info@ffbeleggen.nl