Een moderne wijze van beleggen

Aan de basis ligt de moderne portefeuille theorie die in 1952 werd geïntroduceerd door Harry Markowitz. Deze theorie is enorm belangrijk geweest in het denken over het samenstellen van beleggingsportefeuilles.

We leunen op de theorie van Markowitz maar zijn wel met onze tijd meegegaan om goed om te kunnen gaan met een aantal nieuwe realiteiten in de markt. Meest belangrijk zijn de historisch lage rente en de stijging van de samenhang (‘correlaties’) tussen beleggingscategorieën. Daarnaast leunen we ook op aanvullend wetenschappelijk inzicht van recenter datum.

Van beleggingsportefeuilles die historisch met enkel aandelen, obligaties en soms ook liquiditeiten (cash) werden ingevuld, stellen wij je portefeuille samen met behulp van een breder scala aan beleggingscategorieën.

Aandelen en obligaties zijn ieder een aparte beleggingscategorie. De categorie aandelen verdelen wij vervolgens verder onder in diverse ‘subklassen’ zoals aandelen van kleine en grote bedrijven, aandelen van nationaal en internationaal opererende bedrijven en beleggingen in ontwikkelde en opkomende markten.

Onze obligatiebeleggingen ‘knippen’ we op in staatsobligaties, bedrijfsobligaties en obligaties met een variabele coupon.

Hiermee zorgen we ervoor dat we een portefeuille voor je samen stellen waarmee je tegen een zo laag mogelijk risico een zo hoog mogelijk rendement haalt!

Als je wilt zien waar dit alles in de praktijk op neerkomt, beantwoord dan de vragenlijst en je krijgt een goed idee in minder dan 2 minuten. Hou er rekening mee dat dit geen concreet advies is. Het geeft je enkel een goede indicatie van onze werkwijze. 

Krijg een indicatie van jouw beleggingsprofiel

Beleggingscategorieën

Alle risicoprofielen van ff beleggen bestaan uit een mix van 7 beleggingscategorieën. Bekijk hieronder meer informatie over elke categorie en bekijk hoe groot het aandeel is van elke categorie binnen de verschillende risicoprofielen. Dit is een momentopname. De daadwerkelijke invulling kan afwijken.

Aandelen volwassen markten

aandelen-wereldwijd

A. Aandelen wereldwijd volwassen markten totaal

De Think Global Equity UCITS ETF is een wereldwijd gespreide aandelen ETF bestaande uit 250 aandelen en heeft als doel het zo nauwkeurig mogelijk volgen van de Think Global Equity Index. Je kunt hierbij denken aan bedrijven als Apple, Shell, Toyota, Google en Coca-Cola.

Meer informatie

B. Aandelen wereldwijd volwassen markten hoog dividend

De Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF is een wereldwijd gespreide aandelen ETF bestaande uit aandelen van ontwikkelde en opkomende markten met een hoger dan gemiddelde dividenduitkering. Je kunt hierbij denken aan bedrijven als Exxon Mobil, Microsoft, Johnson & Johnson. General Electric en Novartis.

Meer informatie

C. Aandelen wereldwijd volwassen markten kleinere ondernemingen

De SPDR MSCI World Small Cap UCITS ETF is een wereldwijd gespreide aandelen ETF bestaande uit kleinere beursgenoteerde aandelen (‘small caps’) op beurzen in ontwikkelde landen. De bedrijven in deze ETF zullen je minder bekend voorkomen, juist omdat ze een relatief kleinere omvang hebben. Op de langere termijn laten small-cap aandelen een superieur rendement zien ten opzichte van large-cap aandelen. Beleggen in small-cap aandelen levert ook een extra risico op. Daar tegen over staat een hoger rendement: sinds 1926 hebben small cap aandelen het gemiddeld genomen 2% per jaar beter gepresteerd dan aandelen van grotere ondernemingen. Daarnaast geven small cap aandelen extra diversificatie-voordeel aan je portefeuille.

Meer informatie

Aandelen opkomende markten

opkomendemarkten

De iShares MSCI Emerging Markets UCITS ETF belegt in aandelen van opkomende markten wereldwijd. Je kunt hierbij denken aan bedrijven als Samsung, Hyundai Motor, China Mobile, Petroleo Barsileiro, Tata Consultancy en Norilsk Nickel. Op langere termijn bezien is de kans groot dat de economieën van de opkomende landen een hogere groei zullen noteren dan de ontwikkelde economieën. Daarnaast geven aandelen uit opkomende economieën extra diversificatie-voordeel aan je portefeuille.

Meer informatie

Staatsobligaties wereldwijd

staatsobligaties

A. Volwassen markten

De Think iBoxx AAA-AA Government Bond UCITS ETF is een staatsobligatie ETF bestaande uit 15 staatsobligaties met een minimale AA rating van Frankrijk, Duitsland, België, Nederland en Oostenrijk.

Meer informatie

B. Opkomende markten

De iShares JP Morgan $ EM Bond EUR Hedged UCITS ETF belegt in staatsobligaties van opkomende landen. Het doel is om te profiteren van de hogere rente-uitkeringen en daarbij de impact van wisselkoersschommelingen ten opzichte van de euro te verzachten. Alleen obligaties met een minimum resterende looptijd van 2 jaar en een voldoende omvang zijn opgenomen in de ETF. Denk aan obligaties van landen als Polen, Hongarije, Argentinie en Peru.

Meer informatie

Staatsobligaties inflation linked

inflationlinked

De Db x-trackers II iBoxx Global Inflation-Linked UCITS ETF 1C (EUR) bestrijkt de belangrijkste markten van inflatiegekoppelde obligaties van overheden en semi-overheden in de wereld. Landen moeten voor hun binnenlandse overheidsschuld minimaal een investment grade rating hebben. Alle obligaties moeten op de datum van bepaling van opname een resterende looptijd van ten minste één jaar hebben. De uitstaande waarde van een obligatie bepaalt de weging in het mandje. Valuta-afdekking vindt maandelijks plaats. Deze obligaties geven je bescherming tegen een onverwacht snel oplopende inflatie.

Meer informatie

Bedrijfsobligaties wereldwijd

bedrijfsobligaties

De Think iBoxx Corporate Bond UCITS ETF is een bedrijfsobligatie ETF bestaande uit 40 wereldwijd gespreide en hoge kwaliteit (‘investment grade’) in euro genoteerde bedrijfsobligaties uit ontwikkelde landen. Denk hierbij aan obligaties van bijvoorbeeld Volkswagen, Deutsche Telecom, Rabobank en BASF.

Meer informatie

Vastgoed wereldwijd

vastgoed-wereldwijd

De iShares Developed Markets Property Yield UCITS ETF is een Exchange Traded Fund (ETF) belegt in beursgenoteerde vastgoedbedrijven en Real Estate Investment Trusts (REITS) uit ontwikkelde landen wereldwijd met een eenjarig verwacht dividendrendement van 2% of meer. Unibail-Rodamco is een voorbeeld van een fonds dat is opgenomen in deze ETF.

Meer informatie

Grondstoffen

grondstoffen

ETFS Physical Gold tracker is ontworpen om beleggers een eenvoudige, kostenefficiënte en veilige manier te vershaffen tot het edelmetaal. ETFS Physical Gold geeft beleggers een rendement gelijk aan bewegingen in de goudprijs minus de kosten (van opslag etc). Een positie in goud geeft een extra diversificatie-voordeel aan je portefeuille.

Meer informatie