Hoe werkt het?

ff beleggen is de online beleggingsoplossing voor alle soorten beleggers, ongeacht ervaring, kennis en vermogen. Bijvoorbeeld voor mensen met spaargeld die niet tevreden zijn over de huidige lage rente en tegelijkertijd geen hoge risico’s willen lopen. Maar ook voor beleggers die de kansen van de beurs willen benutten.

Onze doelstelling is een optimale portefeuille voor jou, met wereldwijde spreiding tegen de laagste kosten.

Het laag houden van kosten is een van de belangrijkste vuistregels om succesvol te beleggen. Met deze ‘tool’  kun je uitrekenen hoeveel het je scheelt wanneer je voor ff beleggen kiest in plaats van een traditionele beleggingsadviseur.

profiel-opbouw

Start vandaag!

  • Na het doorlopen van onze vragenlijst open je binnen een paar minuten je eigen ff beleggen-account bij DEGIRO.
  • Nadat je rekening geopend is, gaan wij direct voor je aan het werk om je vermogen te laten groeien. We bekijken samen met jou welk risicoprofiel het beste bij je past, je krijgt een duidelijke uitleg over onze dienstverlening en wat je kunt verwachten.
  • Als duidelijk is welke risico je kunt en ook wilt lopen, sturen we je een overeenkomst waarin we de reikwijdte van onze dienstverlening vastleggen.
  • Niet lang daarna krijg je van ons je beleggingsvoorstel. Na jouw akkoord zorgen we dat de transacties voor je worden uitgevoerd.
  • Vervolgens houden we je portefeuille continu in de gaten waarbij we per mail periodiek voorstellen doen voor aanpassingen die, nadat jij akkoord gegeven hebt, automatisch via DEGIRO voor je worden verwerkt. Dit kost natuurlijk geld. Deze kosten zijn niet bij onze maandelijkse fee inbegrepen. Daarom werkt ff beleggen samen met DEGIRO, één van de goedkoopste brokers van Nederland.

Je kunt kiezen uit vier modelportefeuilles: een zeer defensieve, een defensieve, een neutrale en een offensieve modelportefeuille.

Om alvast een idee te krijgen: je leeftijd en de tijd die je hebt om te beleggen zijn de twee belangrijkste factoren bij het kiezen voor de juiste modelportefeuille. Verder zijn je persoonlijke financiële situatie, wensen en doelstellingen van belang.

In combinatie met onze expertise en de uitkomsten van decennia lang beleggings theoretisch onderzoek krijg je altijd de portefeuille die bij jou past. Alles tegen vaste lage kosten per maand, flexibel, veilig en zonder gedoe.

Spreekt het je aan? Wanneer je onze online vragenlijst doorloopt kun je binnen enkele minuten een indicatie krijgen van hoe je beleggingsportefeuille eruit gaat zien. Belangrijk is dat je wel beseft dat dit nog geen concreet persoonlijk advies is. Hiervoor hebben we meer informatie van je nodig.

Kosten

Aan ff beleggen betaal je ca. € 600,- vast per jaar (€ 49,95 per maand) adviesfee, onafhankelijk van de omvang van je portefeuille.

Daar bovenop betaal je de kosten van de bouwstenen waarmee we je portefeuille opbouwen (de ETF’s/trackers). Deze kosten zijn wel afhankelijk van de omvang van je portefeuille. Ze worden je niet direct in rekening gebracht, je krijgt dus geen factuur. Deze kosten verrekent de aanbieder van de ETF/tracker met waarde van de ETF/tracker. Hieronder vind je een goede inschatting van deze kosten per profiel:

De kosten per jaar van de ETF’s in de ff beleggen-modelportefeuilles  % van je portefeuille
zeer defensief 0,19%
defensief 0,23%
neutraal 0,26%
offensief 0,30%
         

Tenslotte worden je (transactie-) kosten in rekening gebracht door DEGIRO. Ook deze kosten zijn afhankelijk van de omvang van je portefeuille en de instrumenten waarmee en de beurzen waarop wordt gehandeld. Denk aan ca. € 10,- tot enkele tientallen euro’s op jaarbasis wanneer je in totaal met minder dan € 50.000,- belegt. Vanaf € 100.000,- loopt dit op tot rond de € 100,- per jaar.

Bedenk dat wat we je laten zien en vertellen generiek van aard is. Er wordt aldus geen rekening met je specifieke beleggingsdoelstellingen, persoonlijke financiële situatie en behoeftes gehouden. Het is dan ook niet onze bedoeling om je hiermee een persoonlijk advies te geven: raadpleeg ons of je eigen adviseur om te overleggen of wat je hier tegenkomt ook voor jou een passende belegging is en of het in overeenstemming is met je risicoprofiel. Besef ook dat de waarde van je beleggingen altijd zal fluctueren en in het verleden behaalde resultaten geen enkele garantie bieden voor de toekomst.

Start de vragenlijst

profiel-opbouw
logo-degiro
logo-degiro

Jouw veiligheid gegarandeerd

Je portefeuille houdt je aan bij onze provider DEGIRO. Nadat je onze vragenlijst doorlopen hebt krijg je de mogelijkheid om je eigen persoonlijke ff beleggen-rekening te openen bij DEGIRO. Bij DEGIRO kun je volledig online binnen enkele minuten klant worden.

Je betaalt zeer weinig voor de aan- en verkooptransacties die ff beleggen periodiek voor je doet. De transactiekosten die de DEGIRO in rekening brengt zijn de laagste van Nederland.

Beleggen bij de DEGIRO is zeer veilig, al je beleggingen staan namelijk in een apart bewaarbedrijf en zijn volledig gescheiden van DEGIRO. Doordat de beleggingen in een apart (bewaar)bedrijf zijn ondergebracht zijn deze beschermd bij een eventueel faillissement van DEGIRO. De enige taak van het bewaarbedrijf is het administreren en bewaren van je beleggingen. Het voert geen andere activiteiten uit. Dit mag juridisch ook niet.

Nadat je rekening geopend is, gaan wij direct voor je aan het werk om je vermogen te laten groeien. We bekijken samen met jou welk risicoprofiel het beste bij je past, je krijgt een duidelijke uitleg over onze dienstverlening en wat je kunt verwachten. Onze beleggingsadviezen ontvang je periodiek per mail. Slechts één muisklik is voldoende om je portefeuille op koers te houden en maximaal te laten renderen. Je hoeft zelf geen transacties te doen, daar zorgen wij voor.

Wees je altijd bewust van de risico’s. Wil je meer rendement? Dan betekent dat doorgaans meer risico. Houd er rekening mee dat beleggingen ook kunnen dalen.

Bescherming van je persoonlijke gegevens heeft onze hoogste prioriteit. Je vermogen is veilig en online toegankelijk via een betrouwbare partij. De technologie en de infrastructuur van DEGIRO voldoen aan de bancaire normen. DEGIRO staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Ik wil een rekening openen

Rendabel beleggen tegen een fixed fee, daarom ff beleggen.

Meer informatie over de theorie achter ff beleggen

De Moderne Portefeuille Theorie

Het spreiden van een beleggingsportefeuille over verschillende beleggingscategorieën (zoals aandelen van grote bedrijven, aandelen van middelgrote en kleinere bedrijven, opkomende markten aandelen, obligaties, grondstoffen, etc.), dat is de basis van de beleggingstheorie van de afgelopen decennia. Het doel van deze spreiding is om het neerwaartse risico van je portefeuille te verkleinen. Het komt er kort gezegd op neer dat het verstandig is om niet “al je eieren in 1 mand te stoppen”.

Je zult zien dat aandelen het soms erg goed doen. Op een ander moment zijn het juist obligaties en vastgoed die een mooi rendement laten zien en zakken bijvoorbeeld de prijzen van aandelen en grondstoffen. Verschillende economische en marktomstandigheden hebben op iedere beleggingscategorie weer een andere invloed.

Moeilijkheid is dat deze invloed niet stabiel in de tijd blijkt te zijn en dat de ontwikkelingen op de beurzen ook weer invloed hebben op de economie zelf. Het blijkt in de praktijk dan ook onmogelijk om hier op voorhand en ieder jaar weer, goed op in te spelen. Ondanks dat de media je vaak een andere indruk geven, kunnen ook professionele beleggers niet jaar op jaar de best presterende beleggingscategorie kiezen. Er bestaat geen betrouwbare glazen bol!

Het is daarom het beste om je vermogen goed te spreiden. Zelfs wanneer het koersverloop van de ene beleggingscategorie maar in zeer geringe mate afwijkt van de andere, dan nog is het combineren van deze afzonderlijke categorieën in je portefeuille erg de moeite waard. Zeer afwijkend presterende categorieën leveren logischerwijs het grootste voordeel op wanneer ze worden samengevoegd. Concluderend komt het er op neer dat een goed gespreide portefeuille minder risico met zich meebrengt dan het gewogen gemiddelde risico van de individuele beleggingscategorieën.

Hiernaast is er nog een ander groot voordeel van spreiden. Het totaal levert veelal een veel hoger rendement op dan de som van de afzonderlijke delen.

Het hogere rendement van een goed gespreide portefeuille ten opzichte van een slecht of niet gespreide portefeuille is wat de Nobelprijs-winnende econoom Harry Markowitz “de enige free lunch” in de financiële wereld noemde. Met andere woorden, spreiding levert over een langere periode bezien voordeel op (meer rendement) zonder dat hier extra nadelen (kosten) tegenover staan. Natuurlijk zal dit niet altijd, over iedere afzonderlijke periode, het geval zijn, maar meer op de langere termijn bekeken met grote kans wel.

De oorzaak van deze free lunch is dat een gespreide portefeuille (met een lager risico) over het algemeen niet zo veel in waarde daalt wanneer bijvoorbeeld de aandelenmarkten hard neergaan. Dit maakt dat het koersherstel veel minder groot hoeft te zijn om deze daling te compenseren. Zo moet een portefeuille die met ca. 25% in waarde daalt, met maar liefst ca. 33% herstellen om weer ‘break even’ te draaien. Een portefeuille die daalt met 10%, hoeft slechts met 11% te herstellen om datzelfde resultaat te boeken.

De ‘free lunch’ van Markowitz is de afgelopen jaren wel in omvang afgenomen. Dit komt omdat de verschillende belegging categorieën meer en meer hetzelfde zijn gaan bewegen. Met andere woorden: de correlatie is toegenomen. De kans is groot dat dit het gevolg is van de steeds groter wordende connectiviteit tussen de wereldwijde economieën en financiële markten. Multinationale bedrijven zijn op meerdere werelddelen tegelijkertijd actief, wat maakt dat wat in Europa en Azië gebeurt, een directe invloed heeft op wat er in Amerika gebeurt ( en omgekeerd). Daarnaast wordt de toegang tot informatie, via het internet, steeds beter en sneller, wat de internationale samenhang eveneens vergroot. Individuele beleggers en kleinere institutionele beleggers hebben nu toegang tot dezelfde informatie als grote institutionele beleggers. Wel hebben ze minder tijd en gereedschappen om deze informatie te verwerken en ernaar te handelen.

Ander groot en belangrijk verschil met veel perioden in het verleden, is de huidige lage rente.

De stijging van de correlatie en de lage renteniveaus geven aanleiding om kritisch om te blijven gaan met de inzet en resultaten van de Moderne Portefeuille theorie. In reactie op deze veranderende (economische omstandigheden) is het in ieder geval de moeite waard om niet enkel aandelen en obligaties aan je portefeuille toe te voegen. Minder traditionele beleggingscategorieën zoals goud of andere grondstoffen, zijn steeds meer de moeite van het toevoegen waard geworden.

Als je wilt zien waar dit alles in de praktijk op neerkomt, beantwoord dan de vragenlijst en je krijgt in minder dan 2 minuten een goede indicatie van hoe wij jouw portefeuille zouden invullen. Belangrijk is dat je beseft dat dit geen concreet persoonlijk beleggingsadvies is. Daarvoor hebben we meer informatie van je nodig.