Lachen Met Kiespijn Maart 2018

Waar lopen beleggers nu warm voor?

De performance van de verschillende beleggingscategorieën (‘asset classes’)

De resultaten van de ff beleggen modelportefeuilles t/m maart 2018

Het lange termijnrendement van de ff beleggen modelportefeuilles (2006 t/m 2016) vindt u hier. De maandresultaten (2016-heden) van onze modelportefeuilles kunt u hier teruglezen.

Commentaar
Het eerste kwartaal van 2018 is voorbij. Tot op heden fluctueren de beurskoersen flink en per saldo doen ze dat in neerwaartse richting. Instrumenten waarvan beleggers inschatten dat ze relatief veel te lijden hebben van een stijging van de kortere tot middellangere rentetarieven en van angst voor meer politieke druk (handelsperikelen en meer regelgeving), dalen het meest.

Wanneer we kijken naar wereldwijd gespreide beleggingscategorieën is het moeilijk om te zien waar beleggers op dit moment warm voor lopen (zie hierboven de vele minnen bij de performance van de verschillende beleggingscategorieën). Wanneer we preciezer kijken was er in maart vooral interesse in instrumenten die enige bescherming zouden moeten bieden in onrustiger tijden: beursgenoteerd vastgoed, lang lopende Europese en Japanse staatsobligaties.

 

Rendement zeer lang lopende Europese staatsobligaties

Vanaf het begin van dit jaar valt het al op dat zeer lang lopende Europese en ook weer de Japanse staatsobligaties (feitelijk yen) het goed doen. Verder is er duidelijk interesse in Latijns-Amerikaanse aandelen en, geloof het of niet, ook de Russische aandelenmarkt is in trek. Minder verrassend is dat op (sub)sectorniveau bedrijven die actief zijn in de cyberbeveiliging het goed doen.

Wereldwijd wordt er op aandringen van president Trump gekeken naar de voorwaarden waaronder er handel gedreven wordt. Dit levert onzekerheid op, maar de soep wordt meestal niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Verder kan deze discussie ook winst opleveren wanneer het al te grote verschillen verkleint tussen wat landen verdienen en wat ze uitgeven (investeren en consumeren). De impact van de recente commentaren op de omvang van de bedrijfswinsten kan daarom heel goed minder negatief zijn dan veel beleggers nu denken. Als we eerlijk zijn, weten we niet wat de impact is.

Wel is het zo dat de handelsconflicten van dit moment symptomen zijn van onderliggende trends die al decennia bestaan en grote verschillen in welvaart tussen landen hebben opgeleverd. Denk hierbij aan (verschillen in) demografische ontwikkelingen, de mate waarin natuurlijke hulpbronnen aanwezig zijn, worden ingezet en worden verbruikt, aan de kwaliteit van het leefmilieu, het onderwijs en de gezondheid van de bevolking. Verder spelen de aanwezige infrastructuur en overige technologische ontwikkelingen een rol. Maar het allerbelangrijkste zijn zaken die veel minder grijpbaar zijn, zoals de ‘mindset’ van de inwoners van een land: in welke verhouding sparen, lenen, consumeren en investeren ze het liefst? En als ze consumeren, welke producten dan het liefst? Hetzelfde geldt voor investeringen: wat heeft de voorkeur?

Uiteraard hebben deze zaken grote invloed op onze beleggingsportefeuilles en op jouw toekomstige vermogenspositie. Dit alles zal zeer waarschijnlijk periodiek voor economische en politieke spanning blijven zorgen. Ieder keer is de uitingsvorm net iets anders, maar feitelijk ook weer helemaal hetzelfde, omdat deze spanningen er altijd zijn geweest en hoogstwaarschijnlijk ook zullen blijven. Als jij hierop wilt inspelen door in jouw beleggingsportefeuille bepaalde posities wel en andere niet op te nemen, eindigt dit vaak in tranen. Het blijft immers een complexe wereld.

Wat we wel weten is dat beleggers vaak overdrijven. Over langere perioden bekeken (meerdere decennia) zijn de aandelenkoersen per saldo altijd gestegen. We hopen en verwachten dat dit de komende 20-50 jaar ook het geval zal zijn. Het meest verstandig is dan ook om jouw vermogen goed te blijven spreiden over een zo breed mogelijk palet van beleggingscategorieën en geografische gebieden. Wij kunnen en willen je hierbij graag helpen.

ff beleggen: voor wie?
ff beleggen is ideaal voor als je zelf geen tijd voor beleggen hebt, maar toch wilt profiteren van de voordelen die beleggen biedt. ff beleggen maakt beleggingsexpertise voor iedereen toegankelijk. Iedere euro die je belegt, blijft dagelijks opvraagbaar. Wij zorgen ervoor dat jouw portefeuille altijd in balans blijft en optimaal rendeert. Je kunt kiezen uit vier modelportefeuilles: een zeer defensieve, een defensieve, een neutrale en een offensieve modelportefeuille. Je hoeft zelf geen transacties te doen. Wil je starten? Open dan zelf online je eigen rekening bij DeGiro. Mail je vragen of opmerkingen naar: info@ffbeleggen.nl. We horen graag van je.