Auteursrecht: Mitarart / 123RF Stockfoto

Modelportefeuilles lager in mei

Beleggers in mei op zoek naar liquiditeit – modelportefeuilles lager
Gemiddeld sloten de wereldwijde aandelenmarkten de maand mei met lagere koersen af (−1,0%). De aanvankelijk mooie koersstijgingen, vooral op de Europese aandelenmarkten, verdampten bijna volledig aan het einde van de maand. Instrumenten met een goede verhandelbaarheid (liquiditeit) hadden duidelijk de voorkeur van beleggers boven de rest: de minder grote aandelen (−3,4%), het beursgenoteerde vastgoed (−4,25%) en private equity (−4,9%) gingen relatief flink onderuit. Tegenover deze minnen stonden plussen van gemiddeld +0,3% op de obligatiemarkten.

Modelportefeuilles van ff beleggen lager in mei
Al onze modelportefeuilles leverden in mei in. Onze offensieve modelportefeuille leverde het meest in (−1,6%), de zeer defensieve het minst (−0,4%). Het koersresultaat werd echter wel verbeterd door het uitgekeerde dividend.   Opvallend is dat de Europese aandelenmarkten (+7,6%) het sinds het begin van dit jaar meer dan twee keer zo goed doen als het wereldgemiddelde (+3,3%). Voor een groot deel wordt dit veroorzaakt door het sterker worden van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar (+6,7%). ff beleggen belegt wereldwijd gespreid, omdat dit op de langere termijn de grootste kans biedt op het beste resultaat tegen het laagste risico. Zo noteren onze modelportefeuilles al sinds de start van dit jaar positieve resultaten van ongeveer +0,7% voor het zeer defensieve profiel tot +2,3% voor het offensieve (zie in de tabel de kolom ‘YTD 2017′).


Succesvol beleggen is vooral een mentale aangelegenheid

Rendement en risico zijn twee kanten van dezelfde munt. Het nemen van risico kan voor de ene belegger goed en voor de andere belegger rampzalig uitpakken. Succesvol beleggen is boven alles een mentale aangelegenheid. Het gaat er immers om hoe jij reageert op gebeurtenissen die plaatsvinden. Word je onrustig wanneer koersen flink naar beneden neer bewegen? Houd je het voor mogelijk dat je zelfs helemaal stopt met beleggen wanneer de waarde van je portefeuille onder een bepaald niveau zakt?

Laat de actualiteiten niet bepalen hoe je belegt
Bij het denken over risico en beleggen loont het in het algemeen niet om de actualiteit een (grote) rol te geven. Maar dit staat op gespannen voet met de urgente wijze waarop het nieuws gebracht wordt en met onze eigen ‘bedrading’: de meeste recente berichten geef je vaak een veel groter gewicht dan die van langer geleden en slecht nieuws blijft veel beter ‘hangen’ dan goed nieuws.   De ervaring leert verder dat naast de risico’s die voor iedereen min of meer bekend zijn, er minimaal nog één andere serie risico’s is waarvan we ons de ernst op dit moment onvoldoende realiseren of in het geheel niet kunnen voorstellen. Vooral dit soort risico’s heeft een grote impact op beurskoersen.   Tegenover de risico’s staan altijd kansen en positieve ontwikkelingen. De wereldwijde economie groeit en staat er op dit moment bijvoorbeeld beter voor dan op enig ander moment in de afgelopen tien jaar.

De drie belangrijkste risico’s waarmee je (altijd) rekening moet houden
Wij denken dat er slechts drie risico’s zijn die het waard zijn om wel rekening mee te houden:Auteursrecht: <a href='https://nl.123rf.com/profile_olegdudko'>olegdudko / 123RF Stockfoto</a>

  1. het risico van een economische depressie;
  2. het risico van een onvoorzien hoge (prijs-) inflatie;
  3. jezelf.

ff beleggen helpt je op koers te blijven
Er is geen belegger die altijd juist en tijdig op de eerste twee risico’s kan inspelen. Het beste is dan ook om te beleggen in een serie instrumenten waarvan sommigen het goed doen als er sprake is van bijvoorbeeld hoge inflatie, in combinatie met instrumenten die juist rendement opleveren tijdens economisch slechte of betere tijden. Dit alles zo gespreid mogelijk (naar sectoren, geografische gebieden en valuta’s).   Het risico dat je loopt en de negatieve impact van je eigen handelen op je vermogensopbouw op de lange termijn kunnen we zo klein mogelijk maken. Dit doen we door samen met jou vast te stellen welk risico bij jou past en welk risico je ook kunt dragen als het een periode minder goed gaat op de beurs.