Auteursrecht: Joophoek / 123RF Stockfoto

Korte update over onze modelportefeuilles in juli

Nauwelijks bewogen
Per saldo zijn onze modelportefeuilles nauwelijks van hun plaats gekomen. De aanhoudende kracht van de euro ten opzichte van de overige wereldvaluta (US$, JPY en GBP) heeft sinds de start van dit jaar een drukkend effect op het resultaat uitgedrukt in euro’s. Deze maand verloor de Amerikaanse dollar wederom bijna 4% ten opzichte van de euro. De wereldwijde aandelenmarkten zijn in juli min of meer onveranderd afgesloten (-0,3%). Uitschieter in de modelportefeuilles was deze maand de positie in opkomende markten aandelen (+2,5%). Vooral de defensievere profielen hebben geprofiteerd van de koersstijging van onze positie in bedrijfsobligaties (+ 0,7%). Grote minnen zijn er niet genoteerd. Er is afgelopen maand weinig dividend uitgekeerd.
Rendement juli 2017
Het effect van de dollarzwakte 
Met onderstaande grafiek illustreren  we het effect van de dollarzwakte. De zwarte lijn geeft het rendement van de Amerikaanse S&P 500-index weer in dollars: sinds 1 januari van dit jaar een mooie plus van maar liefst 10%. Gerekend in euro’s, de blauwe lijn, komt het rendement van dezelfde index uit op minus 3%!

dollarzwakte

Dat het negatieve valuta-effect in onze modelportefeuilles slechts beperkt doorwerkt komt doordat wij het valutarisico binnen onze internationale obligatieposities zo veel mogelijk hebben afgedekt. Dit doen wij beleidsmatig en niet omdat wij een bepaalde visie hebben ten aanzien van welke valuta dan ook. Het valutarisico binnen de aandelenposities dekken we bewust niet af.