49043781 - Cartoon Businessman Falling From The Red Chart Arrow. Loser, Broke Concept. Vector Illustration In Flat Design On Blue Background

Tobben over een beurscrash?

Het beurssentiment wordt negatiever
Turbulentie in Washington, nieuwe terroristische aanslagen in Europa en aanhoudende spanning tussen de VS en Noord-Korea. Daarbij komt dat historisch gezien augustus en september de twee slechtste beursmaanden zijn voor aandelen in het jaar (gebaseerd op meerjarige Amerikaanse beursdata). Het is dan ook niet vreemd dat het overheersende sentiment onder veel analisten en vermogensbeheerders de afgelopen weken vooral negatief is.

Hoe serieus moet je dit nemen?
Maarten Schinkel schreef op 31 augustus in het NRC: “Het trauma van de crisis zit diep, en het ongeloof dat we terugkeren naar de zorgeloze jaren van weleer is hardnekkig: is het allemaal echt waar?”. Is de kans niet veel groter dat we op korte termijn te maken krijgen met een pijnlijke correctie of erger: een crash? Veel beleggers zijn onrustig en vragen ons hoe wij hier over denken.

Belangrijkste risico’s voor de wereldeconomie
De grootste risico’s lijken vooralsnog niet vanuit de economie zelf te komen. De inflatie blijft in ieder geval een non-issue. De grootste risico’s zijn geopolitiek (protectionisme, handel, oorlog), vluchtelingenstromen, hoge staatsschulden en de wereldwijde onderdekking van de pensioenen.

Los van de altijd op de achtergrond spelende nucleaire risico’s en klimatologische problemen (opwarming, overstromingen, vulkaanuitbarstingen en andere natuurrampen), zijn de belangrijkste risico’s voor de korte en middellangere termijn wat ons betreft:

 

  1. De wereld zit midden in een langzame overgang naar een minder ruim monetair beleid. Dit is doorgaans geen pluspunt voor beurzen.
  2. Het grootste deel van de huidige cyclus van wereldwijd economische herstel is daarmee waarschijnlijk achter de rug (al zijn er grote regionale verschillen).
  3. De vergrijzende demografie van de ontwikkelde wereld duwt ons in de richting van lagere inkomsten en hogere belastingen. In combinatie met al hoge staatschulden levert dit een potentieel gevaarlijke “cocktail” op.
  4. Vanwege dit alles is het risico op een verdere afname van de stabiliteit en de cohesie binnen o.a. Europa groot. De onenigheid ten aanzien van de opname van vluchtelingen komt hier nog bij.

 

Verstandig beleggen in een risicovoller wereld
Het oplossen van de (economische) problemen van de wereld gaat over afwegingen; moeilijke keuzes die beleidsmakers en kiezers gaan maken. Dit alles kan veel voor uw beleggingsportefeuille betekenen. De enige zekerheid die u hebt, is dat er in verschillende landen evenzo verschillende keuzes gemaakt zullen worden.

Van groot belang voor uw vermogensopbouw op langere termijn is hoe u reageert op spanningen en koersdalingen. We kunnen niet voorspellen wanneer de koersen op de aandelenmarkt een flinke duik zullen maken. Dat het opnieuw een keer zal gebeuren, weten we wel zeker (nadat de koersen eerst nog met 30% zijn opgelopen?). Belangrijk is dat u zult moeten leren om uw emoties te beheersen. Het goed spreiden van uw beleggingen is de beste manier om uw vermogen te beschermen tegen de risicos in een steeds complexere en risicovoller wereld. Niet in de laatste plaats omdat een goede spreiding heftige fluctuaties van uw portefeuille tegengaat. Hiermee beperkt u het risico op emotionele beslissingen die uw vermogenspositie op langere termijn geen goed zullen doen.

Bedenk daarbij: de ervaring leert dat zolang er veel gesproken wordt over de risico’s in de wereld en de gevaren op de beurs, de kans op een crash navenant laag is.  

De resultaten van de modelportefeuilles van ff beleggen t/m augustus De wereldaandelenmarkten verloren in augustus ca. 1,2%. Opvallend was dat de aandelenkoersen op de beurzen van de opkomende economieën daarentegen stegen met 1,8%.  Ook onze posities in inflatie-gekoppelde obligaties (+2,0%) en goud (+2,7%) sloten de maand positief af. Er is weinig dividend uitgekeerd. Alleen de offensieve modelportefeuille leverde noemenswaardig in.

De aanhoudende koersstijgingen op de opkomende marktenbeurzen zorgden ervoor dat dit op afstand de best presterende beleggingscategorie is van dit jaar: een plus van ruim 10%! Beursgenoteerd vastgoed is met een daling van ca. 7,0% de slechtst presterende categorie in onze modelportefeuilles.

Rendement modelportefeuilles ff beleggen in augustus 

Rendement modelportefeuilles
ff beleggen
YTD 2017 aug ontvangen dividend*
zeer defensief 0,30% 0,09% 1,37%
defensief 0,69% -0,01% 1,38%
neutraal 0,75% -0,20% 1,40%
offensief 0,82% -0,73% 1,49%
* vanaf 1 januari 2017 tot heden